Felipe Romero Beltrán, guanyador del premi de fotografia KBr de Fundación MAPFRE

*A les imatges:
El Friki, Grecia, Wily, Lázaro, El chicken, El pelusa, Dominik, Bryan, Nina, Martel, Abelino, José, Pedro Meza, Mauricio, Mauricio, Santiago, Jefry, Miguel Angel, Alma i Aureliano.
Portada » Felipe Romero Beltrán, guanyador del premi de fotografia KBr de Fundación MAPFRE

Felipe Romero Beltrán és el  guanyador de la segona edició del premi KBr Photo Award pel seu projecte Bravo, que reflecteix la vida a la frontera mexicana amb els EUA. El jurat d’aquesta edició ha destacat la seva aproximació poètica a la fotografia documental, així com la seva cerca d’una profunda reflexió visual sobre llocs o situacions de tensió i conflicte.

El projecte, en curs, té com a protagonista el riu Bravo i la importància que té pel seu doble estatus: és riu i frontera alhora.

L’obra, que es desenvolupa en l’aproximació al territori immediatament anterior a la frontera, des de Monterrey fins al riu que marca el límit, presenta el conflicte migratori d’aquesta frontera, que no és únicament local, sinó que travessa tot el centre i sud del continent.

Les imatges posen l’accent no només en el territori, sinó també en els seus habitants, que també constitueixen una frontera, i en les persones que esperen per creuar-la, fet que pot perllongar-se durant mesos o fins i tot anys.

A més de la dotació econòmica, el reconeixement inclou la producció i l’organització d’una exposició al centre KBr Fundación MAPFRE (Barcelona) i a la seu de la Fundación a Madrid, que mostrarà el resultat del projecte i l’edició d’un llibre.

FELIPE ROMERO BELTRÁN (BOGOTÀ, 1992)

Fotògraf i artista visual. Conscient de la tensió en les pràctiques contemporànies, les imatges de Romero Beltrán se situen en els límits de la lògica fotogràfica documental.

La seva obra planteja una lectura d’ordre històric i social i tracta casos d’estudi que indaguen les possibles relacions entre el document i la societat. Romero Beltrán s’interessa en territoris que travessen o han travessat processos de conflicte i funcionen com a dispositius de reflexió visual.

La seva pràctica agafa elements propers als camps de la política i la història social, profundament influït per la tradició fotogràfica. Actualment, desenvolupa un programa de doctorat a la Universitat Complutense de Madrid i paral·lelament duu a terme projectes fotogràfics a Colòmbia, Espanya i Mèxic.

BRAVO

L’entrada als Estats Units es fa pel nord de Mèxic. El riu Bravo es caracteritza per un doble estatus: és riu i frontera alhora. La separació geogràfica coincideix, en el riu, amb una divisió política. El Bravo materialitza l’encreuament de persones, que miren, detinguts, com d’altres creuen. Tot el que hi ha abans d’aquesta línia apareix, o sembla constituir-se, en la possibilitat d’arribar a l’altre costat. Travessar el riu implica una espera. El projecte, titulat Bravo, és un assaig que registra cossos, objectes i arquitectures d’un lloc que precedeix, en aquesta espera, la frontera.

Centenars de milers de persones travessen Centreamèrica des dels seus països d’origen (Colòmbia, Veneçuela, Guatemala, El Salvador, Hondures, amb les estadístiques més altes) per arribar a Mèxic i intentar passar als Estats Units a través del riu.

Bravo, que és un projecte en curs, insisteix en les implicacions i relacions que estableix el document fotogràfic amb la realitat a la qual s’aproxima. És per això que aquest projecte, de llarg recorregut, intenta construir, des d’una imatge detinguda, una mirada desplaçada del relat de generalitzat, posant l’accent en el territori del riu, així com en els habitants, que també constitueixen la frontera.

KBr PHOTO AWARD

De caràcter biennal, aquest guardó té, com a objectiu, contribuir al reconeixement i la projecció d’autors amb una trajectòria professional ja en curs i l’obra dels quals mostra valors artístics d’especial interès dins de la tradició de la fotografia documental.

El jurat ha estat format per quatre membres destacats del món de l’art: Michael Mack, editor (Londres); Alona Pardo, comissària de la Barbican Art Gallery (Londres); Valentín Roma, director de la Virreina Centre de la Imatge (Barcelona), i Elisabeth Sherman, comissària en cap i directora d’exposicions i col·leccions del Centre Internacional de Fotografia -ICP- (Nova York). A més de Carlos Gollonet, conservador en cap de fotografia de Fundación MAPFRE.