Raimundo de Madrazo i Helen Levitt, protagonistes de les noves exposicions de Fundación MAPFRE a Madrid i Barcelona

Portada » Raimundo de Madrazo i Helen Levitt, protagonistes de les noves exposicions de Fundación MAPFRE a Madrid i Barcelona

                               PROGRAMACIÓ DE TARDOR DE FUNDACIÓN MAPFRE

 Aquesta tardor, Fundación MAPFRE centrarà la seva programació cultural en quatre exposicions a les seves sales de Madrid i Barcelona. La mostra dedicada a la pintura continua la línia habitual de la institució, que gira al voltant de l’art de finals del segle XIX i la primera meitat del segle XX. Per la seva banda, les mostres de fotografia es dedicaran als protagonistes d’aquest mitjà al llarg del segle XX.

A més, es durà a terme a Madrid el cicle de conferències 1989. Artistes plàstics espanyols a les col·leccions de Fundación MAPFRE, dirigit per Leyre Bozal, unes xerrades que versaran entorn de quatre artistes pertanyents als fons artístics de la Fundació, José Gutiérrez Solana, Daniel Vázquez Díaz, Ismael Smith i Rafael de Penagos.

Per altra banda, al centre KBr se celebrarà el cicle Quan les imatges també s’escriuen, dirigit per Marta Gili i Mònica Roselló, en el qual s’explorarà com els formats narratius contemporanis combinen text i imatge per a generar relats que qüestionen i dialoguen sobre la percepció de la societat contemporània.

La sala d’exposicions de la fundació a Madrid (Paseo de Recoletos, 23) exposarà del 19 de setembre al 18 de gener les mostres Raimundo de Madrazo i Edward Weston. La matèria de les formes.

La mostra Raimundo de Madrazo és la primera gran retrospectiva que s’organitza d’aquest pintor, que va pertànyer a una de les sagues més rellevants i influents de l’art espanyol durant el segle XIX.

Establert a París des de ben jove, Madrazo (Roma, 1841 – Versalles, 1920) es va allunyar de gèneres com la mitologia i la pintura històrica i dels certàmens oficials, per participar en els mecanismes del mercat de l’art oficial. Responia així a les preferències d’una clientela de l’alta burgesia, que reclamava pintura de gènere i retrats. El seu gust refinat, la captació preciosista dels interiors i de les qualitats tàctils d’objectes i teixits va fer que, a finals del segle XIX, la seva pintura caigués en el descrèdit.

L’exposició que presenta Fundación MAPFRE, comissariada per Amaya Alzaga Ruiz, professora de la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED), pretén pal·liar no només el desconeixement sobre aquest brillant artista, sinó també restituir la seva obra al lloc que li correspon en la història de l’art. En el recorregut expositiu es podran contemplar diverses obres inèdites fins avui, que han estat localitzades amb motiu d’aquesta mostra.

Exposició organitzada per Fundación MAPFRE i Meadows Museum, SMU, Dallas, on es podrà visitar del 22 de febrer al 12 de juny de 2026

La segona exposició, Edward Weston. La matèria de les formes, comissariada per Sérgio Mah, està concebuda com una antologia que recorre cinc dècades de la producció fotogràfica de l’artista. L’obra de Weston, fortament vinculada al paisatge i a la història cultural nord-americana, en la seva extrema simplicitat i originalitat, ofereix una perspectiva única sobre el procés de consolidació de la fotografia com a mitjà artístic i el seu rellevant paper en el context de la modernitat en les arts visuals.

Exposició organitzada amb el suport del Center for Creative Photography de la Universitat d’Arizona (Tucson).

Des del 23 de setembre i fins al 25 d’ener, a Barcelona, tindrà lloc la mostra de la fotògrafa americana Helen Levitt i una nova edició de KBr Flama.

L’exposició Helen Levitt, comissariada per Joshua Chuang, és la primera que s’organitza a partir de la totalitat de la seva obra i els seus arxius,  accessibles per a la seva consulta sols recentment. Aquesta rigorosa recerca ha permès incloure en la mostra diverses obres inèdites, que no s’havien exhibit amb anterioritat.

Dedicada al seu treball a temps complet, Helen Levitt (Nova York, 1913-2009) no va començar a obtenir reconeixement públic fins que ja tenia una edat avançada.  Malgrat que el seu nom se sol associar amb la «fotografia de carrer», doncs van ser precisament els carrers de la seva ciutat natal els que van proporcionar el context per a la producció de les seves imatges, al llarg de la seva trajectòria, va fer incursions en el cinema, va visitar altres països, com Mèxic, i també va abordar la fotografia en color.

Les seves imatges, gairebé sempre misterioses i de múltiples lectures ambigües i misterioses, encara que en un primer moment no ho semblin, es distingeixen també per la seva espontaneïtat, simpatia i sensibilitat. L’exposició inclou obres inèdites, així com els treballs que va fer a Mèxic el 1941 i bona part de les seves obres en color, que l’autora aborda a partir de la dècada de 1950. A més, es presenta una pel·lícula realitzada per l’artista i un carrusel de les seves diapositives en color. 

A més, es presenta la cinquena edició del KBr Flama, un projecte que va néixer arran de l’estreta col·laboració entre el centre de fotografia KBr Fundación MAPFRE i diferents institucions compromeses amb la docència i els estudis de fotografia de Barcelona amb la finalitat de donar visibilitat a les noves generacions de fotògrafs i fotògrafes per mitjà d’un visionat, una exposició i un catàleg.