Imatges de les exposicions

Fundación MAPFRE presentarà el setembre vinent quatre exposicions entre les seves sales de Madrid i Barcelona.

A Madrid, a la sala Recoletos, 23, comença la programació a partir del 24 de setembre amb dues mostres, Morandi. Ressonància infinita i Judith Joy Ross.

L’exposició de Giorgio Morandi (Bolonya, 1890-1964) fa un recorregut retrospectiu per l’obra del pintor italià, un dels artistes més significatius i inclassificables a la història de l’art del segle xx. A través de set seccions, la mostra tracta tots els temes volguts per l’artista, fonamentalment naturaleses mortes, paisatges i gerros amb flors.

A més a més, en el recorregut les obres de Morandi dialogaran amb una selecció de diferents peces d’artistes contemporanis com Joel Meyerowitz, Edmund de Waal, Rachel Whiteread, Bertozzi & Casoni, Alfredo Alcaín o Gerardo Rueda que han rebut la influència del mestre bolonyès.

Exposició organitzada per Fundación MAPFRE i Fundació Catalunya La Pedrera

D’altra banda, la Fundación presenta la retrospectiva de Judith Joy Ross (Pennsilvània, 1946) més àmplia feta fins avui, en la qual s’explora l’arxiu fotogràfic que l’artista ha anat desenvolupant durant els últims quaranta anys.

Els seus retrats obeeixen a un impuls personal i a un profund interès cap a les persones amb les quals es troba. El seu èxit es deu a la connexió que la fotògrafa estableix amb el retratat, mentre se centra en temes com la innocència, els diferents estadis del dol, la moral o els somnis de la societat.

Judith Joy Ross
MORANDI

 

 

 

 

 

 

 

 

Judith Joy Ross                                                                                                           Giorgio Morandi
Sin título, Eurana Park, Weatherly, Pensilvania, 1982                               Natura morta [Naturaleza muerta], 1942
Untitled, Eurana Park, Weatherly, Pennsylvania1                                       Óleo sobre lienzo, 36 × 42 cm
9,37 × 24,45 cm                                                                                                           Fondazione Magnani-Rocca, Mamiano di Traversetolo, Parma
© Judith Joy Ross, courtesy Galerie Thomas Zander, Cologne              © Giorgio Morandi, VEGAP, Madrid, 2021

A Barcelona, al centre de fotografia KBr Fundación MAPFRE, a partir del 30 de setembre, la Fundación exposa, a l’Espai 1, l’obra de Paolo Gasparini (Gorizia, Itàlia, 1934, nacionalitzat a Veneçuela des del 1954), el fotògraf que millor ha retratat les tensions i contradiccions culturals del continent sud-americà.

Les seves imatges transmeten la dura realitat social que ha enfrontat una regió l’autenticitat cultural de la qual és inqüestionable i on passat i tradició dialoguen amb una maldestra modernitat imposada.

L’exposició fa un recorregut per la trajectòria d’aquest artista, i se centra tant en fotografies com en un altre dels seus suports d’expressió principals: el fotollibre.

PAOLO GASPARINI

 

 

 

 

Paolo Gasparini
Para verte mejor, América Latina, São Paulo, 1972
[de la serie Andata e Ritorno]
Colecciones Fundación MAPFRE
© Paolo Gasparini

 

A l’Espai 2, la Fundación proposa la iniciativa KBr Flama, un projecte que neix amb l’objectiu de donar suport a la creació emergent i a les noves generacions de fotògrafs que inicien la seva trajectòria professional després d’haver-se format en escoles de fotografia de Barcelona.

En aquesta primera edició del 2021, les quatre fotògrafes seleccionades han estat Laura Gálvez-Rhein (Frankfurt del Main, 1998), Blanca Munt (Barcelona, 1997), Gael del Río (Barcelona, 1990) i Gunnlöð Jóna Rúnarsdóttir (Reykjavík, 1992).

Els seus projectes van ser escollits a través d’un procés de visionat d’obres d’estudiants de les escoles Grisart, Idep Barcelona, IEFC i Elisava, Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona, realitzat pels professionals vinculats a la fotografia Marta Gili, Sergio Mah, Ramón Reverté i Arianna Rinaldo.

blanca munt LGR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto 1: Blanca Munt, serie Alerta Mira-Sol, 2019. ©Blanca Munt
Foto 2: Laura Gálvez-Rhein, serie Ex-Libris, 2018–2019. ©Laura Gálvez-Rhein
Foto 3: Gunnlöð Jóna Rúnarsdóttir, serie Obscure Presence, 2018–2020. @Gunnlöð Jóna Rúnarsdóttir
Foto 4: Gael del Río, serie Evocare, 2017. ©Gael del Río