Julio González, Pablo Picasso i les fotògrafes Ilse Bing i Carrie Mae Weems, protagonistes de les noves exposicions de Fundación MAPFRE per a la tardor

Analizamos las buenas prácticas de las empresas de alquiler de patinetes para la seguridad vial
Portada » Julio González, Pablo Picasso i les fotògrafes Ilse Bing i Carrie Mae Weems, protagonistes de les noves exposicions de Fundación MAPFRE per a la tardor

Fundación MAPFRE presentarà a partir del setembre quatre exposicions en les seves sales de Madrid i Barcelona

IMATGES DE PREMSA

A Madrid, a la Sala Recoletos, s’inicia la programació de tardor a partir del 23 de setembre amb la mostra Julio González, Pablo Picasso i la desmaterialització de l’escultura i l’exposició Ilse Bing.

Julio González, Pablo Picasso i la desmaterialització de l’escultura, revisa la col·laboració entre Julio González i Pablo Picasso durant el període 1928-1932, quan Picasso necessita l’ajuda tècnica del seu amic Julio González per fer el projecte d’un monument funerari a Guillaume Apollinaire. Tradicionalment, aquesta obra conjunta ha estat considerada com el moment en el qual es produeix la «invenció» de l’escultura en ferro i, per tant, la introducció de l’abstracció en el territori escultòric. L’exposició recull una de les fites fonamentals de l’art del segle XX: el desenvolupament d’un nou tipus d’escultura en la qual la massa i el volum són substituïts per composicions de plans oberts, nous materials i tècniques i la irrupció del buit com a nou element definitori.

Per primera vegada, aquesta mostra planteja com aquest fet no va ser aïllat i puntual, sinó fruit d’una tendència cap a la transparència i desmaterialització escultòrica que va afectar de diversa manera diferents artistes en el París dels anys vint i trenta; és a dir, com un desenvolupament fruit del treball de creadors que col·laboren entre ells, que s’inspiren els uns en els altres i que busquen així mateix la seva línia creativa.

A més, hi ha una circumstància excepcional que converteix aquesta exposició en un sentit homenatge a Tomás Llorens, ja que es tracta del darrer gran projecte d’aquest emblemàtic historiador de l’art, mort el 2021. Comissariada juntament amb el seu fill Boye, el projecte culmina una línia de recerca a la qual va dedicar una part central de la seva feina.

Exposició organitzada per Fundación MAPFRE amb la col·laboració del Musée national Picasso-Paris, la Comisión Nacional española per a la Commemoració del 50 aniversari de la mort de l’artista espanyol Pablo Picasso i la González Administration.

La mostra forma part del programa oficial de la Celebració Picasso 1973-2023, que compta amb Telefónica com a empresa col·laboradora a Espanya.

D’altra banda, Fundación Mapfre presentarà un recorregut complet per la producció fotogràfica d’Ilse Bing, que discorre entre el 1929 i finals de la dècada dels anys cinquanta. Un llegat que, dispers entre nombroses col·leccions europees i nord-americanes, s’aplega i es dona a conèixer per primera vegada a Espanya. La mostra està comissariada per Juan Vicente Aliaga.

La trajectòria artística d’Ilse Bing està marcada en part per les ciutats en les quals va viure, el Frankfurt anterior als anys trenta, el París d’aquesta dècada i la Nova York de la postguerra, on fonamentalment va experimentar la seva condició d’exiliada. No obstant això, no podem adscriure el seu treball a cap dels corrents fotogràfics o culturals que va conèixer, tot i que es nodreix de tots. La seva obra està influïda per Das Neue Sehen (la Nova Visió) de Moholy-Nagy, per la Bauhaus de la República de Weimar i per André Kertész, així com pel surrealisme de Man Ray.

Ilse Bing va pertànyer a una generació de fotògrafes que, per primera vegada, aconseguia certa visibilitat en el món de les arts i la cultura, entre les quals hi havia Germaine Krull, Florence Henri, Laure Albin-Guillot, Madame d’Ora, Berenice Abbott —a qui Fundación MAPFRE va dedicar una exposició el 2019—, Nora Dumas i Gisèle Freund.

Centre de fotografia KBr Fundación MAPFRE

A Barcelona, al centre de fotografia KBr Fundación MAPFRE, a partir del 6 d’octubre, la fundació presentarà, a l’Espai 1, Carrie Mae Weems. Un gran gir dins del possible, comissariada per Elvira Dyangani Gosi.

Al llarg de la seva trajectòria, Carrie Mae Weems ha anat interrogant la història i ha qüestionat la visibilitat o invisibilitat dels qui han contribuït a la seva construcció mirant de subvertir, reconfigurar i influir en el discurs dominant.  En aquest sentit, ha fet servir els estereotips racials i sexuals, polítics, per expressar una profunda crítica al sistema i a la pràctica artística mateixa.

La mostra, una de les més àmplies que s’ha fet fins avui de l’autora al nostre país, recorre tota la seva trajectòria i en el seu muntatge combina un plantejament cronològic i conceptual. Les obres de Mae Weems es podran observar de manera simultània en tres espais de la ciutat comtal, el mateix centre KBr, Foto Colectania i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).

Exposició organitzada per Fundación MAPFRE en col·laboració amb Fundació Foto Colectania, Barcelona i Württembergischer Kunstverein, Stuttgart.

En el marc d’aquest projecte, el MACBA, Museu d’Art Contemporani de Barcelona, presenta la videoinstal·lació «Lincoln, Lonnie, and Me».

A l’Espai 2, la Fundación proposa la iniciativa KBrFlama’ 22, un projecte que va néixer el 2021 amb l’objectiu de donar suport a la creació emergent i a les noves generacions de fotògrafs que inicien la seva trajectòria professional després d’haver-se format en les escoles de fotografia: Grisart, Idep Barcelona, IEFC i Elisava, Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona.

En aquesta edició, es presenten les obres de Nanouch Congost (Girona, 1999), Guillermo Fernández (Granada, 1991), Jordi Miquel Riera (Girona, 1977) i Sílvia Parés (Vic, 1997). Els seus projectes van ser seleccionats a través d’un meticulós procés de visionament, en el qual va participar el jurat format per Horacio Fernández, Carles Guerra, Joana Hurtado i Arianna Rinaldo.

Aquests quatre projectes abasten des d’una aproximació a l’entorn —sigui geogràfic o íntim— més proper als fotògrafs mateixos, fins a recerques sobre la manipulació del temps i els seus desdoblaments o la relació entre el so i la imatge.

A més, el centre KBr Fundación MAPFRE posarà en marxa la primera edició dels tallers de fotografia Get Real! (Obre els ulls!), un projecte concebut per al centre mateix per Arianna Rinaldo, editora gràfica «freelance», consultora de fotografia i comissària independent.

De la mà de reconeguts fotògrafs, s’abordaran els temes més rellevants de la pràctica fotogràfica contemporània: teoria, debat, inspiració, pràctica, revisió… l’objectiu dels quals és suscitar una trobada estimulant i enriquidora per als qui aspiren a la pràctica professional de la fotografia artística, ja s’hi han iniciat o simplement volen aprendre i gaudir en profunditat de tot el que la fotografia ofereix com a àmbit d’expressió i creació. Els tallers, amb una durada de quatre dies, es convocaran dues vegades a l’any; la selecció de participants es farà per revisió de «portfoli».

Aquest primer taller titulat «Survival How to keep your creative spirit alive in your photographic practice», el farà la fotògrafa nord-americana Donna Ferrato del 20 al 23 d’octubre.

Les persones interessades a participar-hi poden presentar les seves candidatures en castellà, català o anglès fins al 10 de setembre.

Més informació: https://kbr.fundacionmapfre.org/talleres/donna-ferrato-survival/
Julio González, Pablo Picasso i la desmaterialització de l’escultura està organitzada per Fundación MAPFRE amb la col·laboració del Musée national Picasso-Paris, la Comisión Nacional española per a la Commemoració del 50 aniversari de la mort de l’artista espanyol Pablo Picasso i la González Administration.

PICASSO CELEBRACIÓ 1973-2023

Celebració Picasso 1973-2023: 50 exposicions i esdeveniments per celebrar Picasso

El 8 d’abril del 2023 farà cinquanta anys de la defunció de l’artista espanyol Pablo Picasso, un esdeveniment que marcarà la celebració de la seva obra i la seva herència artística a França, Espanya i internacionalment.

Els governs de França i d’Espanya han acordat treballar conjuntament en un programa d’abast internacional, a través d’una comissió binacional que reuneix les administracions culturals i diplomàtiques de tots dos països.

La Celebració Picasso 1973-2023 gira al voltant de cap a cinquanta exposicions i esdeveniments que se celebraran en institucions culturals de renom d’Europa i Amèrica del Nord que, juntes, fan una anàlisi historiogràfica de la seva obra. La commemoració, acompanyada de celebracions oficials a França i Espanya, permetrà fer un balanç de les recerques i interpretacions sobre l’obra de Picasso, especialment durant l’important simposi internacional a la tardor del 2023, tot coincidint amb l’obertura del Centre d’Études Picasso a París.

El Musée national Picasso-Paris i la Comisión Nacional española per a la Commemoració del 50 aniversari de la mort de Pablo Picasso es complauen a donar suport a aquest programa excepcional.

#PicassoCelebration

@MuseePicassoParis

@celebrapicasso

Consulta el programa d’exposicions complet

Pablo Picasso, «L’acròbata», 1930,
Oli sobre tela, 162 x 130 cm, MP120
Musée national Picasso-Paris
© RMN-Grand Palais (Musée national Picasso-Paris) / Adrien Didierjean © Succession Picasso, VEGAP 2022