El centre KBr Fundación MAPFRE Barcelona presenta les mostres “Tina Modotti” i “La Catalunya de Jules Ainaud (1871-1872)”

Analizamos las buenas prácticas de las empresas de alquiler de patinetes para la seguridad vial
Portada » El centre KBr Fundación MAPFRE Barcelona presenta les mostres “Tina Modotti” i “La Catalunya de Jules Ainaud (1871-1872)”
  • La mostra “Tina Modotti” fa una reconstrucció de la figura d’aquesta fotògrafa en les diferents facetes de la seva vida: com a artista i com a activista política.
  • “La Catalunya de Jules Ainaud” continua la línia de programació expositiva iniciada per la Fundación MAPFRE amb el desig d’aprofundir en el coneixement dels arxius i fons fotogràfics.

  • Fins al 3 de setembre al centre KBr Fundación MAPFRE Barcelona

Dossier de premsa Tina Modotti

Imágenes Tina Modotti

Dossier de premsa La Cataluña de Jules Ainaud

Imágenes La Cataluña de Jules Ainaud

Fundación MAPFRE ha presentat avui, 6 de juny, les exposicions Tina Modotti i La Catalunya de Jules Ainaud (1871-1872), que podran visitar-se fins al 3 de setembre, al centre de fotografia KBr, situat a l’avinguda Litoral, 30, de Barcelona.

TINA MODOTTI

La vida de Tina Modotti va estar marcada per alguns dels fets històrics més importants de les dècades del 1920 i del 1930. La vida nòmada que duia i l’agitada militància política van provocar que Modotti marxés de manera sobtada de molts dels països on va viure, la qual cosa, com assenyala la comissària de la mostra, Isabel Tejeda, «descontextualitza i desordena d’entrada la seva producció, de manera que és impossible datar amb exactitud moltes de les seves imatges», per bé que es pot afirmar que gairebé tota la seva obra fotogràfica es va produir entre el 1923 i el 1930.

Durant aquests anys mexicans, i després del seu aprenentatge amb Weston, l’artista va evolucionar des de la perfecció del formalisme fins a una perspectiva diferent i personal condicionada per la seva manera de veure la vida, como a emigrant, dona i militant política en la qual destaca la seva atracció per l’ésser humà i les injustícies socials.

Aleshores va retratar les condicions precàries dels treballadors, les desigualtats i la misèria a les àrees urbanes. També es va centrar en las dones i en el seu paper dins de la comunitat, i en les formes i els símbols de l’emancipació de la classe treballadora. En el seu afany per despertar consciències, Modotti va fer unes imatges que denuncien les injustícies i honoren els desposseïts, algunes de les quals amb finalitat propagandística i destinades a ser impreses en revistes i altres publicacions.

L’exposició que presenta Fundación MAPFRE està formada per aproximadament 240 fotografies, en la seva majoria còpies d’època, que s’agrupen en quatre seccions: Primers anys: d’Udine a Los Angeles, Mèxic a l’altra banda de la càmera, Fotografia i compromís polític i El pas a l’acció política: l’Espanya en guerra.

A més de posar l’accent en la seva relació amb Espanya, la mostra fa una reconstrucció de la figura de Modotti, tant en la seva faceta d’artista / fotògrafa com en la de revolucionària / militant antifeixista.  A més, s’hi mostra una extensa quantitat de material documental i una de les pel·lícules que Modotti va protagonitzar a Hollywood. El recorregut es completa amb obres de fotògrafs del seu entorn proper, com Edward Weston.

 

LA CATALUNYA DE JULES AINAUD (1871-1872)

Aquesta mostra, que continua la línia de programació expositiva iniciada per Fundación MAPFRE amb el desig d’aprofundir en el coneixement dels arxius i fons fotogràfics , presenta l’obra fotogràfica que Jules Ainaud va fer durant el seu viatge per Catalunya entre el 1871 i el 1872. L’exposició restitueix la legítima autoria d’aquest fotògraf i en dona a conèixer el treball.

 

Ja fa més de 150 anys que el conjunt de fotografies que Jules Ainaud va fer a Catalunya entre el 1871 i el 1872 per encàrrec de la casa J. Laurent van ser exposades a l’Ateneu Barcelonès per primera i única vegada. Igual de les fotografies de la zona de Llevant que va comercialitzar aquesta casa, durant molt de temps s’havia considerat que aquestes imatges eren obra del mateix Jean Laurent. “avui (…) amb l’evidència documental sobre la taula, es pot afirmar que Jules Ainaud va ser l’autor efectiu d’aquestes preses fetes en aquesta zona que la casa J. Laurent va fer servir per a la comercialització entre el 1872 i el 1879”, assenyala el comissari de la mostra, Jep Martí Baiget.

 

La firma J. Laurent, per a la qual va treballar Ainaud, va ser fundada a Madrid el 1856 pel francès Jean Laurent, i representa el principal exemple a Espanya de l’aparició i desenvolupament, des de mitjan segle XIX, d’empreses destinades a satisfer la cada vegada més intensa demanda d’imatges fotogràfiques, de retrats particulars, però també de reproduccions d’obres d’art, paisatges i vistes de ciutats i monuments.

L’exposició presenta cent còpies d’època en paper a l’albúmina a partir de negatiu de vidre al col·lodió humit. A més, inclou catorze vistes estereoscòpiques i tretze reproduccions dels negatius en plaques de vidre d’aquestes vistes, que permeten apreciar la riquesa de detalls de la imatge en comparació amb les obres en paper. Totes aquestes fotografies van formar part dels catàlegs que l’empresa Laurent va fer servir per a la comercialització entre el 1872 i el 1879. El recorregut es completa amb un retrat a l’oli d’Ainaud, l’únic que es conserva, documentació i quatre cartes que parlen del viatge que l’autor va fer per Catalunya els anys 1871 i 1872.

 

ACTIVITATS PARAL·LELES A LES EXPOSICIONS

CONFERÈNCIES

Dia 7 de juny a les 19.00 hores

Jules Ainaud, «un fotògraf admirador de la bellesa», Jep Martí Baiget

Presencial i online

Més informació: https://kbr.fundacionmapfre.org/media/2023/05/KBr_Invitad@s_JA_cat.pdf

Dia 13 de juny a les 19.00 hores

Tina Modotti, per Isabel Tejeda

Presencial i online

Més informació:

https://kbr.fundacionmapfre.org/media/2023/06/kbr-invitados-tina-modotti-cat.pdf

 

CINEMA-CONCERT

16 de juny a les 19.00 hores

The Tiger’s Coat, Catherine Vincent

Una proposta de música i cinema en directe relacionada amb l’exposició Tina Modotti. The Tiger’s Coat (1920) és un film mut del director nord-americà Roy Clements en el qual Modotti interpreta el paper principal juntament amb Lawson Butt. El duo francès Catherine Vincent posarà música en directe a aquesta pel·lícula que, sota la seva intervenció, adquireix un caire de comèdia musical.

Presencial

Més informació:

https://kbr.fundacionmapfre.org/media/2023/05/KBr-Cine_Concierto-Tina_Modotti-CAT.pdf