Imatges d’esquerra a dreta: Garry Winogrand. Ciutat de Nova York,1969. New York City,1969. Col·lecció Fundación MAPFRE, Madrid © The Estate of Garry Winogrand, courtesy Fraenkel Gallery San Francisco.
Nicholas Nixon Les germanes Brown, 1975. The Brown Sisters. Col·leccions Fundación MAPFRE. © Nicholas Nixon
  • La mostra Garry Winogrand aplega les obres més emblemàtiques de la carrera d’aquest fotògraf novaiorquès que retraten l’Amèrica del Nord de finals de la dècada del 1950 fins a principis dels anys 80.
  • Nicholas Nixon. The Brown Sisters recorre, per primera vegada al món, les quaranta-cinc fotografies que componen la sèrie fins avui dia, inclosa l’última, feta la tardor del 2020.
  • Fins al 5 de setembre al centre KBr Fundación MAPFRE.

Dossier de premsa Garry Winogrand
Imatges de premsa Garry Winogrand
Dossier de premsa Nicholas Nixon The Brown Sisters
Imatges de premsa Nicholas Nixon The Brown Sisters

Fundación MAPFRE ha presentat avui, 9 de juny, a Barcelona, dues exposicions noves, que es podran visitar des de l’11 de juny fins al 5 de setembre al centre de fotografia KBr, a l’avinguda del Litoral, 30.

GARRY WINOGRAND

Fotògraf dels carrers americans, Garry Winogrand (Nova York, 1928-1984) ha estat reconegut, juntament amb Diane Arbus i Lee Friedlander, com una de les figures fonamentals en la renovació de la fotografia documental.

Quan va començar, Winogrand va treballar en revistes tan populars com Life, Look o Sports Illustrated, però aviat va abandonar el fotoperiodisme per centrar-se de ple en una nova cultura fotogràfica vinculada al món de l’art. A partir del 1955, va viatjar per bona part de la geografia nord-americana fent un registre de la societat i la cultura del seu temps.

Winogrand va fotografiar la vida quotidiana de l’Amèrica del Nord i va fotografia, amb les seves instantànies, polítics, homes de negocis, dones, atletes i actors famosos, molts dels quals, al bell mig de la trama urbana de Nova York.

La seva manera de fotografiar, gairebé de forma compulsiva, reflecteix el caos i la vitalitat d’aquesta societat. La seva obra presenta una realitat que es mostra tal com és, sense judicis morals.

Per a la seva publicació The Animals, editada el 1969, també va fotografiar exhaustivament el zoològic del Bronx i l’Aquari de Coney Island, tots dos a la ciutat dels gratacels.

A més a més, en la seva obra va recollir les manifestacions i els moviments pacifistes i contraculturals de la dècada dels seixanta, derivats de la Guerra del Vietnam, que reflectien un sentiment de desintegració nacional.

La mostra, que incorpora les fotografies en blanc i negre més conegudes de l’artista, s’enriqueix amb aportacions noves i ofereix aspectes poc coneguts de la seva trajectòria. A principis dels anys cinquanta, l’autor va començar a fer servir pel·lícula de diapositives en color, les possibilitats artístiques de la qual va intuir aviat. Aquestes obres, que es projecten per primera vegada a Espanya i de les quals se n’han seleccionat cent cinquanta-dues, completen el recorregut cronològic de l’exposició.

Actualment, el Center for Creative Photography de Tucson (Arizona), que en custodia el llegat, conserva més de 45.000 diapositives en color de l’autor.

NICHOLAS NIXON THE BROWN SISTERS

Nicholas Nixon (Detroit, Michigan, 1947) ocupa un lloc destacat en la història de la fotografia de les últimes dècades. Les seves obres han estat exposades en algunes de les institucions més importants de tot el món, com l’Art Institute of Chicago (1985), el MoMA de Nova York (1988), o el Musée d’Art Moderne de París (1995), entre d’altres.

Nixon és un dels autors que més ha explorat el retrat i la fotografia social des dels anys setanta. El temps, la fragilitat humana i l’abandó són temes recurrents en la seva obra.

L’humanisme i l’interès per representar la seva relació amb el món es reflecteix en diverses de les seves sèries, però en particular, en la dedicada a The Brown Sisters.

El 1974, amb motiu d’una reunió familiar, Nixon va fer un retrat de la seva esposa, Beverly Brown (“Bebe”), i les seves tres cunyades. Llavors, la Bebe tenia vint-i-cinc anys i les seves germanes, Heather, Laurie i Mimi, vint-i-tres, vint-i-un i quinze, respectivament. La presa no va satisfer les seves expectatives, però l’any següent va tornar a intentar-la i en va obtenir millors resultats, fet que la va convertir en la fotografia inaugural d’una de les sèries més conegudes en l’àmbit d’aquesta disciplina. Des de llavors, cada any, Nixon repeteix l’experiència.

Nixon aquí explota amb naturalitat una de les qualitats primàries de la fotografia: la nostàlgia que provoca la seva capacitat d’aturar el temps i que fa, d’aquesta disciplina, un art capaç de mostrar la implacable vulnerabilitat de les persones, el pas inexorable de la vida.

La sèrie, des del principi, comparteix algunes constants formals. Per a la seva realització, Nixon ha anant fent servir una càmera de 8 × 10 polzades (20,3 × 25,4 cm), format poc habitual avui, però al qual es manté fidel per la notable qualitat dels resultats que n’obté. Pel que fa a la forma de captar les germanes, aquestes apareixen sempre en el mateix ordre: el que per atzar van ocupar la primera vegada que van ser fotografiades, i ocasionalment en posició frontal, mirant la càmera. En general, les fotografies es fan en exteriors, aprofitant una llum natural que inunda tota la composició.

Gairebé ja ha passat mig segle des que l’artista va iniciar aquesta sèrie, que continua sent una de les obres més significatives de la fotografia contemporània, i, com a tal, forma part dels fons d’institucions internacionals de renom, com el Museum of Modern Art (MoMA) de Nova York, on es presenta a la col·lecció permanent; la National Gallery of Art de Washington; el Museum of Fine Arts de Houston (Texas); el Fogg Art Museum de Cambridge (Massachusetts), o la Maison Européenne de la Photographie de París.

The Brown Sisters va ser adquirida per Fundación MAPFRE l’any 2007, cosa que va permetre iniciar la col·lecció de fotografia. Des de llavors, cada any, s’incorpora la nova fotografia a la col·lecció.

Aquestes exposicions formen part de la secció oficial del Festival PHotoESPAÑA